czwartek, 24 listopada 2011

Mój sposób na tortille

MARTYNA

Dziś obiad wyjątkowo pyszny. Zazwyczaj robiłam z mamą coś a'la con carne i jadaliśmy to z chlebem. Wczoraj naszedł mnie pomysł, że przecież smakowałoby to świetnie z plackiem tortilli.

 Zdjęcie zapożyczone

Składniki:
- 1kg mielonego mięsa wieprzowego
- 6 małych cebul
- 2 ząbki czosnku
- 3 puszki czerwonej fasoli
- słoiczek przecieru pomidorowego
- łyżka ketchupu
- 4 łyżki świeżego kopru
- olej
- szczypta ostrej papryki oraz pieprzu cayenne
- sól, pieprz
- placki do tortilli

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy w brytfannie aż zrobi się szklista, dodajemy starty czosnek, podlewamy odrobiną wody i przyprawiamy. Następnie dorzucamy mięso i rozdrabniamy je nie przerywając smażenia. Dodajemy słoiczek koncentratu, łyżkę ketchupu, wrzucamy odcedzoną i opłukaną fasolę, koperek i gotujemy parę minut. Placek tortilli wrzucamy na suchą patelnię i przypiekamy po obu stronach. Nakładamy farsz (można również posypać startym serem), zawijamy i wcinamy.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz