poniedziałek, 5 grudnia 2011

Skoro już mowa o słodyczach...

MARTYNA

Skoro już mowa o słodyczach, to i ja dodam coś od siebie. Ostatnio jestem zakochana i zachwycona smakiem migdałów w czekoladzie posypanych cynamonem. Smak nieziemski, aż człowiek mruczy z zachwytu. Nie umiem mieć ich długo pod ręką. Paczuszka tego słodkiego cudu znika w ciągu kilku minut. Idealnie pasują na obecną porę roku jak i zbliżające się Święta (których prawdę mówiąc jakoś prawdziwie nie odczuwam). Uwielbiam smak cynamonu, a to połączenie zwala mnie z nóg :)


A skoro już mowa o cynamonie i Świętach, nie mogłoby tu zabraknąć przepisu na najcudowniejszy sos, który wprawdzie lubię dodawać do wielu przekąsek, ale według mnie największą "robotę" robi z pieczonym schabem z śliwką, figami i goździkami :) 

- DWA DUŻE JABŁKA (NIE ZA SŁODKIE) OBRANE ZE SKÓRKI
- 2 CEBULE
- KILKA SUSZONYCH FIG
- 2-3 PŁASKIE ŁYŻKI STOŁOWE KONCENTRATU POMIDOROWEGO
- CYNAMON (DO SMAKU, WEDLE UZNANIA, ALE NIE Z PRZESADĄ)
- PAPRYKA OSTRA
- PIEPRZ CZARNY
- CUKIER
- PAPRYKA SŁODKA
- SZCZYPTA SOLI
- SOK Z CYTRYNY
- ZĄBEK CZOSNKU (ZETRZEĆ NA DROBNYCH OCZKACH)

JABŁKA, CEBULE, FIGI POKROIĆ W ŚREDNIEJ WIELKOŚCI KOSTKĘ
CAŁOŚĆ PRZESMAŻYĆ W MAŁEJ ILOŚCI OLEJU DODAJĄC POD KONIEC KONCENTRAT POMIDOROWY I DELIKATNIE MIESZAĆ
DODAĆ PRZYPRAWY, SOK Z CYTRYNY ORAZ 1/2 DO 3/4 SZKLANKI WODY
CAŁOŚĆ PRUŻYĆ NA BARDZO WOLNYM OGNIU DELIKATNIE MIESZAJĄC OK 10-15 MIN. TAK BY BYŁO WIDAĆ KAWAŁKI JABŁKA FIGI I CEBULI

SMAK POWINIEN BYĆ UMIARKOWANIE OSTRY, SŁODKO-KWAŚNY Z WYCZUWALNĄ NUTKĄ CYNAMONU.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz