wtorek, 13 grudnia 2011

Chilli Con Carne

Prawdziwe Chili con carne


Mięso podsmażyć na oliwie z cebulą i czosnkiem, a następnie poddusić z chili, papryką, przecierem pomidorowym i cayenn.
Zalać rosołem, dodać lićcie laurowe i pomidory z puszki (wraz z sokiem) i gotować pod przykryciem jakieć 15-20 minut. Na koniec dodać fasolę i kukurydzę i pogotować jeszcze 2-3 minuty. Doprawić solą i ewentualnie pieprzem cayenn. Udekorować wedle uznania :-).
Konsystencja powinna byc dosyć gęsta.
Chili con carne można podawać z ugotowanym na sypko ryżem, makaronem lub po prostu z chlebem. Odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy.



Smacznego :-)



Składniki
Dla 6 osob:
250 g czerwonej fasoli z puszki
500 g mięsa wołowego (mielone lub samemu posiekac)
2-3 czerwone papryczki chili (drobno pokrojone)
1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
1 cebula (pokrojona w kostkę)
1/2 łyżki przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku (drobno pokrojone)
2-3 puszki pomidorow (bez skóry)
2 szklanki rosołu (z kostki)
100 g kukurydzy z puszki
2 liście laurowe
bazylia, sól, pieprz, pieprz cayenn


***

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz