Suszone grzyby zalać litrem wrzątku i moczyć pod przykryciem przynajmniej 2 godziny.
Kapustę wypłukać w zimnej wodzie, aby nie była mocno kwaśna. Poszatkować. Dodać również pół główki słodkiej, poszatkowanej kapusty. Zalać 2 litrami wrzątku ( można mniej jeśli ktoś lubi bardziej suchy bigos). Namoczone grzyby wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki. Wraz z wywarem dodać do kapusty. Wrzucić listki, ziarna pieprzu, ziela i jałowca. Wszystko zagotować bez przykrycia, ogień zmniejszyć żeby tylko delikatnie bulgotało i gotować parę minut bez przykrycia. Dalej gotować już pod przykryciem.
Mięso pokroić w kosteczkę, kiełbasę w półplastry, boczek w malutką kosteczkę. Boczek przesmażyć na łyżce oliwy i dodać do gotującej sie kapusty. Na tym samym tłuszczu przesmażyć mięso wołowe - aż wyparuje woda i mięso zacznie sie rumienić. Dodać wieprzowinkę i czynność powtórzyć. Wówczas dodać kiełbasę i jeszcze chwilę smażyć. Wszystko to włożyć do kapusty. Gotować ok. godzinę co jakiś czas mieszając.
Pieczarki pokroić w półplasterki i dodać do bigosu. W 2 szklankach wrzątku rozpuścić kostki rosołowe i dodać je do bigosu. Doprawić paprykami, solą, pieprzem, dorzucić 3/4 opakowania gotowej przyprawy. Dokładnie wymieszać i pogotować pół godziny.
Przecier pomidorowy podlać wrzątkiem ( tyle samo wody co przecieru ) i dokładnie wymieszać. Wlać do bigosu. Gotować jeszcze 10 minut ale stale mieszając bo od chwili dodania przecieru bigos będzię próbował się przypalić:)
Ewentualnie doprawić, zestawić z ognia i odczekać aby się przegryzł ;-)
Smacznego :-)
Robiłam go dwa razy wg tego przepisu-i wyszedł przepyszny za każdym razem. Zrobił niemałą furorę w Niemczech :-)
Składniki
2 kg kiszonej kapusty;
pół główki słodkiej kapusty;
50 dkg mięsa wołowego;
50 dkg mięsa wieprzowego;
70 - 80 dkg różnych kiełbas;
30 dkg wędzonego boczku;
4 dkg suszonych grzybów np, podgrzybki;
30 dkg pieczarek;
przecier pomidorowy ( ok 150 - 200 g );
gotowa przyprawa do bigosu np. Kotanyi, 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie, 4 ziarna pieprzu, 4 ziarna jałowca, 3 kostki rosołowe (drobiowa, wołowa i grzybowa-ale można 3 takie same-wg uznania), papryka słodka i ostra.
***
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz